
IN IN a game with so many moving parts, it’s not unusual for players to have 

questions about the fine details of how things work. This Frequently 

Asked Questions document (or FAQ) will help you navigate rules and interactions 

you may encounter while playing Disney Sorcerer’s Arena: Epic Alliances.

Entries in this document are first sorted by general rules clarifications, then by character,.

If you have further questions, you can post them to the Disney Sorcerer’s Arena: Epic 

Alliances community channel on our Discord server, at https://rebrand.ly/TheOpDiscord .

This is a “living” document, and  will be updated periodically as needed. To stay up to date 

on all the latest  questions and answers, bookmark TheOp.games/DSA in your browser.

Thank you from The Op and the Castle Playtesting Team!
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     ERRATAALLIES
Q. My character has a card 
or ability that affects their 
allies. Does it also affect 
that character?

A . No. Characters are 
not considered allies to 
themselves.

BANISHED CARDS
Q. Are banished cards public information?

A. Yes. 

CURSED
Q. My character was on a VP space when it was 
KO’ed by Cursed. Do I still gain the 1 VP?

A. No. Since gaining the VP happens after the 
resolution of status effects,  your character is 
KO’ed and no longer on the VP space when that 
would be checked. 

Q. When a character takes damage from 
Cursed, does it matter which character put 
the Cursed status effect on them? What if that 
character has Strong? 

A. No. Even if the character that created that 
instance of Cursed has Strong, the damage 
is dealt by the Cursed status effect, not the 
character.

DISCARDING
Q. A card/ability has directed me to discard a 
card. Should that card be discarded from my 
hand, my deck, or another place?

A. Unless otherwise specified, “discard” means 
from your hand. 

PLAYING CARDS vs. DISCARDING CARDS 
Q. Does playing a  card count as discarding it?

A. No. When you play a card, you’re getting the 
effect of that card, and then placing it in the 
discard pile. Discarding a card typically does not 
get you any of the card’s printed effects.

SET UP — STARTING SPACES
Q. After Chapter 1 in the Core Set Summoner’s 
Handbook, there’s no explanation for where my 
characters start. Are there designated starting 
spaces for my characters?

A. Yes. In reverse order of the Character Turn 
Order Tiles, Summoners take turns placing their 
Character Standees in any of the empty blue 
spaces at their end of the Arena.

STATUS COUNTERS
Q. All of the Status Counters provided are in use 
on status effects. Is this a capped limitation, or 
can I substitute something in for more Status 
Counters as needed?

A. Substitute anything in for Status Counters. 
Any small, counter-like item can be used to 
represent Status Counters beyond the fifteen 
in the Core Set. 

KNOCKOUTS — TIMING 
Q. When exactly is a KO’ed character removed 
from the Arena?

A. A KO’ed character is removed from the 
Arena at the end of the clause/paragraph 
in which it was KO’ed. This is a slight 
change from the first printing of the Core Set 
Summoner’s Handbook.
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STEALTHY
Q. I’m holding a card that 
has multiple Direct Effect 
clauses on it, and I’d like 
to choose a rival character 
who has Stealth. Do I need 
to banish a card from my 
hand for each Direct Effect 
clause, or will banishing a 
single card suffice for the  
whiole thing?

A. One card is enough. Once a player has 
banished a card in order to point another card 
or ability with a Direct Affect at the character 
with Stealth, that card or ability’s full effect 
can resolve without additional cards being 
banished.

TAUNT
Q. If a rival character has Taunt, can its allies 
still be damaged or affected by indirect effects 
from sources I control?

A. Yes. Taunt only limits your ability to choose 
that character’s allies with Direct Effects. 
Indirect Effects don’t require a character to be 
chosen, so they’re not impacted by Taunt. 

UNSPECIFIED DAMAGE 
SOURCES
Q. If a card or ability causes 
one or more characters to 
“take” damage, but doesn’t 
spell out where the damage 
is coming from, what is the 
source?

A. Whenever an effect of 
a battle card or character ability card deals 
damage, unless otherwise specified, the source 
is considered to be the character.

UNSPECIFIED RANGE
Q. If a card or ability with a 
Direct Effect doesn’t specify 
a range, does that mean it 
has unlimited range?

A. Yes. As long as each 
character chosen for that 
Direct Effect is a legal choice 
per the card or ability’s text, 
then there are no limitations 
on the card or ability’s range.

     ERRATA

TAUNT 
Q. If a rival character has 
Taunt, can I still choose 
my own characters for 
effects like recovering , 
granting status effects, or 
removing status effects?

A. Yes. Taunt only affects 
which rival characters you 
may choose for Direct Effects. The wording for 
the status effect lost some nuance in editing 
in the first printing, and has been updated to 
add clarity to how it impacts Direct Effects 
and allies. Taunt’s text should read as follows:

This character’s rivals may not choose this 
character’s allies for Direct Effects unless that 
ally also has Taunt. Other characters may still 
be affected by Indirect Effects. 
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ERRATA

DISARM
Q. If the chosen rival is KO’ed by the first 
part of the card, do I still choose a card 
from that rival’s Summoner’s hand?

A. Yes. The first printing of this card has a 
paragraph break that should not be there. The 
card should read as follows:

  Deal 2 damage to an 
adjacent rival. Then, that 
rival’s Summoner reveals 
their hand and you choose 
up to one card matching the 
damaged rival. That card 
is shuffled into its owner’s 
deck.

(See Knockouts — Timing on pg. 2.)

BOLD THIEVERY
Q. Can I play this card 
without an adjacent rival 
to choose?

A. No. Because this card 
begins with a direct effect, 
you must have a valid rival 
to choose in order to play it.

DASH THROUGH
THE CROWDS
Q. If Aladdin passes through 
multiple rivals controlled by  
the same Summoner, how 
many cards go on top of 
their deck?

A. Only one. The effect of 
Dash Through The Crowds 

checks to see if each rival Summoner controls 
at least one character that was passed through. 
If the answer to that check is “yes”, then that 
Summoner puts one card from their hand on 
top of their deck.

THIEF’S CURE
Q. Can I use this Skill if Aladdin is not adjacent 
to a rival character?

A. Yes.

Q. Can I use this Skill if Aladdin is already at  
full ?

A. Yes, but he will not recover any .

CORE SET — ALADDINCORE SET — ALADDIN
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     ERRATA

COMPLETE COLLECTION,  
COURAGEOUS SPIRIT, 
MEDICINAL MELODY, 
UNDERCURRENT
Q. If I discard an  card, 
do I get to chose both 
options?

A. No. Each of these cards 
lets you choose between 
two effects. On each of them, 
the second option gives you 
a bigger effect if you discard 
an  card, but nothing on the 
cards as written allows you to 
choose both options.

COURAGEOUS SPIRIT
Q. Does the range of this card 
only apply to the first option?

A. No, both options have range 2.

HEALING TIDES
Q. Does the second half of the effect 
have to be the same character that 
triggered the effect?

A. No, you may choose a different 
character to recover 1 ; you may even 
choose a rival.

MEDICINAL MELODY
Q. This card affects Ariel’s allies. Does it also 
affect Ariel?

A. No. Characters are not considered 
allies to themselves.

TRIDENT STRIKE
Q. If the chosen rival is KO’ed by the 
first part of the card, can the rest of 
the card still damage the characters 
that had been adjacent to the KO’ed 

rival?

A. Yes. The first printing of this card 
has a paragraph break that should 
not be there. The card should read 
as follows:

  Deal 2 damage to an adjacent 
rival. Then, reveal the top card of 
your deck. If it is an   card,   deal 
1 damage to each of your rivals 

adjacent to that rival.

(See Knockouts — Timing  on  
pg. 2.)
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          ERRATA          ERRATA

DARK LIGHTNING
Q. If Demona has Strong, 
will the damage she deals 
to herself be increased by 1?

A. Yes. 

ROCKET LAUNCHER,
SAETI SPELL
Q. Will these cards also damage characters on 
my team?

A. Yes, these cards damage every character 
within the specified parameters.

SINGLE OUT
Q. How does this card work if Demona is 
Immobilized?

A. The first printing of this card is missing 
key text, and has an unnecessary paragraph 
break; it should read as follows:

  M o v e  t o  a n y 
uno ccupied sp ace 
adjacent to exactly one 
character. If you do,   

deal 1 damage to that 
character.

UPGRADE COST
As competitive play has emerged, we’ve 
determined that the cost for Demona’s 
Upgrade was too low in the first printing of 
the game, and have updated it as follows:

2 Shell Gears
2 Fire Gears

DOMINIQUE DESTINE
Q. Can I play a card, then discard a card 
to trigger this?

A. No, both cards must be discarded. 
(See Playing Cards vs Discarding 
Cards  on pg. 2.)
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     ERRATABAMBOOZLE
Q. Do I need to use the 
additional Action Phase 
right away?

A. No. You may take (or skip) 
main phases in any order, 
including those gained 
during the turn.

FRIENDS ON THE OTHER SIDE
Q. Is Dr. Facilier the source of the 
damage taken by the rival characters, 
or are the status effects the source?

A. Because no other source is 
indicated for that damage, Dr. Facilier 
is the source. (see Unspecified 
Damage Sources on pg. 3, and errata 
below.)

FRIENDS ON THE OTHER SIDE
Q. Does “takes 1 damage” mean the same 
thing as “is dealt 1 damage”, and can that 
damage be reduced or increased by other 
effects?

A. Yes, the two phrases mean the same thing. 
The first printing of this card uses inconsistent 
phrasing though. The text should read:

 Each adjacent rival gains 2 Cursed, 
then is dealt 1 damage for each 
different status effect on them.”

TAROT READING
Q. Do I need to use the additional Action 
Phase right away?

A. No. You may take (or skip) main 
phases in any order, including those 
gained during the turn.
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     ERRATA

BRAWLER
Q. If the chosen rival is KO’ed by the first part 
of the card, does the rival summoner still 
banish a card from their hand?

A. Yes. The first printing of this card has a 
paragraph break that should not be there. The 
card should read as follows:

 Deal 4 damage to an 
adjacent rival. Then, if 
that rival is not adjacent 
to any of your other rivals, 
its summoner chooses 
and banishes a card from 
their hand.

(See Knockouts — Timing 
on pg. 2.)

FURY
Q. Do I need to use the 
additional  Action or 
Movement Phase right 
away?

A. No. You may take (or skip) 
main phases in any order, 
including those gained 
during the turn.

LET’S DANCE
Q. Can I play this card if 
Gaston is Immobilized?

A. Yes. The Immobilized 
status effect only prevents 
a character from moving. 
It does not eliminate that 
character ’s Movement 
Phase.
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CHAIN LIGHTNING
Q. This card does not have 
a specified range, and 
it doesn’t state that the 
rivals must be adjacent to 
Maleficent. Does this mean 
the card has unlimited 
range?

A. Yes. (See Unspecified 
Range on pg. 3.)

DRAGONFORM
Q. Is “restored” health the 
same as “recovered” health?

A. No. When health is 
restored,  it is set to a 
specific value. When health 
is recovered, health points 
are added in set increments 
to the character’s current .

ENTRANCING APPROACH
Q. The second part of this 
card’s effect does not have 
a specified range. Does 
this mean the effect has 
unlimited range?

A. Yes. (See Unspecified 
Range on pg. 3.)

Q. Does the character I move with this card’s 
second effect have to be an ally?

A. No, you may choose to move any character.

FOREST OF THORNS
Q. Does the range of this 
card only apply to the first 
option?

A. No, both options have 
range 2.

LINGERING STORM
Q. If I announce that I intend to play a 
Magical card with a Direct Effect and, 
as a result, Lingering Storm triggers, 
KO’ing the only rival I intended to 
choose, what happens to the card I’ve 
announced I’m playing?

A. The card fails to resolve, and is 
placed in your discard pile.
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SPELLBINDING
SWIRLPOOL
Q. This card does not have 
a specified range, and 
it doesn’t state that the 
rivals must be adjacent 
to Sorcerer’s Apprentice 
Mickey. Does this mean the 
card has unlimited range?

A. Yes. (See Unspecified Range on pg. 3.)

CORE SET — CORE SET — SORCERER’S APPRENTICESORCERER’S APPRENTICE MICKEY MICKEY

DISNEY SORCERER’S ARENA: EPIC ALLIANCES —  CORE SET FAQ

10



No frequently asked questions regarding Sulley 
at this time.
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